W skrócie
Suszone grzyby w kuchni polskiej mają szczególne miejsce. Najczęściej robi się z nich zupę grzybową lub wyrazisty w smaku farsz do uszek wigilijnych. Idąc tym tropem, zachęcam do zrobienia prostego sosu z suszonych grzybów. Należy on do tak zwanych sosów na ciemnym wywarze, które zabiela się tłustą śmietaną. Wśród grzybów suszonych najczęściej sięga się po borowiki szlachetne lub podgrzybki. Wyjątkowo smaczny sos z suszonych grzybów powstanie ze smardzów, które rozwinął smak przyprawione odrobiną soku z cytryny. Wypróbuj pyszny sos z suszonych grzybów doskonały na Wigilię.
Sos z suszonych grzybów – prosty przepis
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 2 godziny moczenia grzybów + 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 30 g suszonych grzybów,
- 1 cebula,
- 20 g masła,
- 100 ml śmietanki kremówki 30 procent,
- 10 g mąki pszennej,
- 1/ 2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Do dekoracji:
- 20 g posiekanej natki pietruszki.
Czytaj także: Chrupiące paszteciki z kapustą i grzybami na Wigilię. Najlepszy przepis na pyszną przekąskę do barszczu
Jak zrobić sos z suszonych grzybów?
Sposób przygotowania:
- Suszone grzyby umyłam i zalałam 500 ml ciepłej wody. Moczyłam je przez 2 godziny.
- Następnie ugotowałam je w tej samej wodzie do miękkości. Zajmuje to 30-50 minut.
- Grzyby wyjęłam, pokroiłam je w średniej wielkości kostkę.
- Cebulę obrałam, umyłam i posiekałam w kostkę. Na patelni z grubym dnem rozgrzałam masło i przesmażyłam na nim cebulę.
- Wywar grzybowy przecedziłam i wlałam na cebulę.
- Dalej gotowałam, aż wywar grzybowy wyparuje i zmniejszy objętość o połowę.
- Następnie dodałam posiekane grzyby, wlałam śmietankę wymieszaną z mąką pszenną i doprawioną solą i pieprzem.
- Sos z suszonych grzybów zagotowałam i przelałam do ozdobnej miski lub sosjerki.
- Tuż przed podaniem sos grzybowy posypałam posiekaną natką pietruszki.
Taki sos grzybowy można doprawić odrobiną świeżo zmielonej gałki muszkatołowej, a nawet łyżką koniaku.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Jak kupić dobry miód? 7 kroków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?