MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tłuste ryby morskie to źródło najbardziej wartościowych form...
fot. bondd/123RF

Jak przygotować zdrowe jedzenie? 10 kuchennych błędów i sposoby, by ich unikać

Smażenie tłustych ryb morskich

Tłuste ryby morskie to źródło najbardziej wartościowych form niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Z tego powodu zaleca się, by po łososia, makrelę, dorsza, pstrąga tęczowego czy śledzie sięgać 1-2 razy w tygodniu. Nie należy jednak smażyć ich w zwyczajowy sposób na patelni, bo wysoka temperatura powoduje rozkład cennych związków. Lepszym rozwiązaniem jest ich wstępne podsmażenie – następnie można dusić je w sosie (własnym lub dodanym) albo dopiekać. Używanie piekarnika może również całkiem zastąpić obróbkę termiczną na patelni. Dania z tłustych ryb dobrze jest też przyrządzać na parze.

Zobacz również

Dym w szpitalu w Morawicy. W akcji trzy zastępy strażaków. Ewakuowano pacjentów

Dym w szpitalu w Morawicy. W akcji trzy zastępy strażaków. Ewakuowano pacjentów

Chirurdzy z całej Polski przyjadą na Kaszuby, by podzielić się swoimi doświadczeniami

Chirurdzy z całej Polski przyjadą na Kaszuby, by podzielić się swoimi doświadczeniami

Polecamy

Paperclipping to toksyczne zachowanie byłych, ale nie tylko. Na czym polega?

Paperclipping to toksyczne zachowanie byłych, ale nie tylko. Na czym polega?

Nowacka zapewnia: nową podstawę poznamy do końca miesiąca

Nowacka zapewnia: nową podstawę poznamy do końca miesiąca

Tragiczny stan kąpielisk w Hiszpanii. Czarne flagi pojawiły się nawet w kurortach

PILNE
Tragiczny stan kąpielisk w Hiszpanii. Czarne flagi pojawiły się nawet w kurortach