Już po raz siódmy pszczelarze z całego regionu, w tym członkowie sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmii Mazur Powiśla, zaprezentowali miody i szeroką gamę produktów pszczelarskich podczas tej imprezy. Zorganizowany został też konkursu „Na najlepszy miód” do którego przystąpiło 13 pszczelarzy. Zaprezentowali oni aż 47 różnych miodów w pięciu kategoriach. Nagrodę – Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego zdobyli:
- w konkursie „Na najlepszy miód rzepakowy” oraz „Na najlepszy miód lipowy” - Pasieka Jurewicz z Sedranek k. Olecka;
- w konkursie „Na najlepszy miód gryczany” - Gospodarstwo Pasieczne „Bartnik Mazurski” z Kętrzyna;
- w konkursie „Na najlepszy miód wielokwiatowy” - Robert Wiśniewski z Sątop k. Bisztynka;
- w konkursie „Na najlepszy miód odmianowy” - Gospodarstwo Pasieczne Waldemara Czerniawskiego z Lidzbarka Warmińskiego za miód malinowy.
Oprócz miodu można było również spróbować domowych ciast. W konkursie „Na najlepsze ciasto z miodem” wzięły udział trzy wypieki. Największą liczbę punktów, a tym samym Puchar Marszałka, otrzymała Zofia Dobosz za „Mioduski bakaliowe”. Wszyscy uczestnicy tego konkursu otrzymali okolicznościowe upominki.
Dodatkowo na miejscowym kiermaszu można było nabyć produkty pszczelarskie, które cieszyły się dużym powodzeniem wśród mury.pl[/a]
Zobacz też. Festyn dzieci Stargard.
źródło: gs24.pl/x-news
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?