MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Emulgator używany głównie w produktach mlecznych, gdzie...
fot. 1314997/pixabay.com

Szkodliwe E-dodatki do żywności. Tym trują nas producenci. Które E mogą szkodzić? Dlaczego nie wszystkie dodatki do żywności są bezpieczne

E 433 – Monooleinian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 80, P80)

Emulgator używany głównie w produktach mlecznych, gdzie stabilizuje kropelki tłuszczu mlecznego i zapobiega zmianom ich konsystencji, a także w wyrobach cukierniczych, produktach dietetycznych, gumach do żucia, sosach, produktach zastępujących posiłki i innych gotowych wyrobach, a ponadto w lekach, suplementach diety i kosmetykach.

Z badań wynika, że związek ten sprzyja rozwojowi niebezpiecznych bakterii Escherichia coli, które dodatkowo są też częstym zanieczyszczeniem surowców odzwierzęcych i należy do najczęstszych powodów zatruć pokarmowych.

Ten i inne emulgatory (m.in. podobny polisorbat 40 czy 20), które również dodaje się do wymienionych produktów, ułatwiają przenikanie szkodliwych bakterii przez śluzówkę jelita, która w normalnych warunkach jest skuteczną barierą ochronną. Sprawia również, że łatwiej powstające pod ich wpływem komórki nowotworowe szybciej się dzielą, a rzadziej obumierają.

Zobacz również

Youtuber z Krakowa rozpoczął atak szczytowy na Mount Everest. Idzie w szczytnym celu!

Youtuber z Krakowa rozpoczął atak szczytowy na Mount Everest. Idzie w szczytnym celu!

Kibice na meczu Moravia - Orlęta Kielce. Byłeś? Zobacz zdjęcia

Kibice na meczu Moravia - Orlęta Kielce. Byłeś? Zobacz zdjęcia

Polecamy

Autostrada A4 Katowice-Kraków. Czy i kiedy przejazd będzie bezpłatny?

Autostrada A4 Katowice-Kraków. Czy i kiedy przejazd będzie bezpłatny?

Nagła zmiana fryzury znanej piosenkarki. Fani jej nie poznali!

Nagła zmiana fryzury znanej piosenkarki. Fani jej nie poznali!

Ostrzeżenie IMGW przed burzami

Ostrzeżenie IMGW przed burzami